Nar Kasabası 1931 yılında belediyesine kavuşmuş bir beldedir. 1980 askeri ihtilali nedeni ile Nar Belediyesi feshedilmiş Nevşehir Belediyesi Şube Müdürlüğüne dönüştürülmüştür. Kasaba Halkının yoğun çalışmaları ile 1987’de tekrar müstakil belediyeliğine kavuşmuştur.
https://www.frmtr.com/benim-memleketim/1567932-nar-kasabasi.html
Ahmet SOLAK - NAR KASABASI FOTOĞRAFLARI
Köyümüzde 1931 yılında kurulan belediye teşkilatı siyasi ve ekolojik sebeplere bağlı olarak üç defa sarsıntı geçirmiştir. Birincisi 1980 ihtilali akabinde seçilmiş yönetimin kayyuma devredilmesi, ikincisi 442 sayılı Köy kanunu ile öngörülen ve kayıtlı seçmen sayısının 2000’nin altına düşmüş olması sonucu lağvedilme tehlikesi ile karşılaşmış olması, üçüncüsü de yasa ile belirtilen belirli kıstasların altında seçmen sayısına sahip olan Belde Belediyelerinin tasarruf ve hizmet sunmada etkinlik gerekçeleri ile lağvedilerek İlçe ve İl Belediyelerine bağlanmasıdır.
1980 yılında başlayan kayyumla idare döneminden 5-6 yıl sonra olayların yatışmış olması ve kasabamıza sükunetin hakim olması ile köyün ileri gelenleri toplanmışlar, bölgenin sıkı yönetim komutanı nezdinde teşebbüse geçmeye ve bu konuda benim önder olarak yardımcı olmama karar vermişlerdir. Hatırladığım kadarı ile Baş mahalleden rahmetli Kemal AKYÜZ ve beraberinde gelen heyetle randevu almaksızın Konya’ya gittik. Sıkı yönetim komutanına ulaşamadıksa da yardımcısı Tümgenerale ulaşıp derdimizi anlattık. Tüm heyeti dinleyen komutan notlar aldıktan sonra tarafımıza konuyu değerlendireceğini bildirdi. Sanırım hemşerilerimiz bir kaç kez daha gidip takipte bulundular ve nihayet Belediye yönetimi halk iradesine bırakılması kararı sonunda bir ara seçim ile Sayın Süleyman ERGÖR Belediye Başkanı seçildi.
Tarihini tam hatırlayamamakla beraber, 1999 yılı Belediye seçimi öncesinde veya sonrasında, kasabanın seçmen sayısı 2000 kişi altına düşmesi sonucu, 442 sayılı yasa gereğince, Belediyenin lağvedilip köy statüsüne geçme durumu hasıl olunca da Ankara da bulunan " Nevşehir Nar Kasabası" tarafından yapılan bir organizasyon ile hemşerilerimizden 40-50 kişiyi Nara getirip Ekim 2000 nüfus sayımında gözükerek seçmen sayısının artırılmasını sağladık. Sanırım o yıl Seçmen sayısını 2050 civarına ulaştırmıştık.
2004-2009 tarihleri arasında ve Sayın Yusuf KURUGÖLLÜ’nün Belediye Başkanlığı sırasında(Yılını hatırlamıyorum), yönetimde etkinlik sağlama ve tasarruf gerekçesi ile belli şartları taşımayan Belediyelerin İlçe ve il Belediyelerine Bağlanmasın ilişkin bir yasa kabul edilmiş, uygulama süreye bağlanmıştı. Nar Belediyesi de bu statüye giriyordu. Başkan KURUGÖLLÜ hem beni hem de milletvekili Sayın ELKATMIŞ'ı aradı. Ankara’da bir araya gelip konuyu değerlendirdik. İtiraz etmeye, kabul edilmez ise dava açmak için karar verdik. Daha önce tanışma fırsatı bulduğum, babası Yukarı Mahallede GÖKYAYALAR’dan olan ve o sırada eşi ve kendisi de Sayıştay da görevli Hakim Gönül hanımdan yardım istedik. Bize yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi, yol gösterdi. Bunun sonucunda itirazımız Danıştay birinci dairesince uygun görüldü ve belediyemiz bu şekilde istisnai olarak faaliyetine devam etti.